Crypto

Bitcoin koorts stijgt: Spot-ETF's aan de horizon?

November 9, 2023

Terwijl vandaag de Bitcoin-prijs precies een jaar later 100% hoger ligt dan op 9-11-2022, zorgt een 'short squeeze' voor een flinke prijsstijging naar bijna $37K. De hoop op de goedkeuring van spot-ETF's versterkt deze trend.

In de afgelopen 24 uur zijn shorts ter waarde van meer dan $62 miljoen geliquideerd, wat bijdraagt aan de stijgende prijzen. Shorts zijn posities die wedden tegen prijsstijgingen. Deze 'squeeze', een kettingreactie door het sluiten van short posities, zorgt voor een snelle prijsstijging.

SEC gesprekken en de toekomst van ETF's

De prijsstijging viel samen met berichten dat de SEC gesprekken zou beginnen met fondsbeheerder Grayscale. Hun Grayscale Bitcoin Trust GBTC, een gereguleerd product met miljarden aan BTC, zou mogelijk omgezet kunnen worden naar een spot-ETF. Dit zou het pad voor alledaagse investeerders naar crypto-investeringen kunnen versoepelen.

Bloomberg-analisten zien een spot Bitcoin ETF-goedkeuring in de VS met 90% kans in januari. De SEC heeft een window van 8 dagen, van 9 tot 17 november, om alle 12 aanvragen voor spot Bitcoin ETF's te beoordelen. Deze stap zou de markt flink kunnen opschudden.

Terwijl de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF allerminst vaststaat, voorspellen analisten een grote kans op goedkeuring voor januari volgend jaar.

Optimisme en voorzichtigheid in de markt

De goedkeuring zou niet alleen een teken zijn van toenemend vertrouwen in crypto, maar ook de deur kunnen openen voor een nieuwe bullmarkt. Toch zijn sommige analisten sceptisch over de duurzaamheid van deze rally.

Met Bitcoin's rally die andere assets meesleurt, blijft de cryptomarkt in afwachting van wat komen gaat. Het is duidelijk dat de interesse in crypto verder toeneemt, en met de recente prijsstijgingen lijken de sterren gunstig te staan voor een spannend einde van het jaar.