Veiligheid

Update Google Authenticator (2FA)

September 6, 2023

Google heeft eind april een belangrijke verandering toegepast bij Google Authenticator. Het is vanaf nu mogelijk om de zescijferige codes op meerdere apparaten te ontvangen. Voorheen was dit alleen mogelijk op een apparaat dat van tevoren gekozen moet worden.

Sinds jaar en dag moedigen wij onze klanten aan om hun account goed te beveiligen, onder andere door gebruik te maken van Google Authenticator (Twee-factor authenticatie). Hoewel de update van Google zorgt voor meer gemak, heeft het mogelijk negatieve effecten op de beveiliging van accounts. De sterkte van de Google Authenticator was namelijk dat je fysiek in het bezit moest zijn van je eigen telefoon, en het bijbehorende wachtwoord. In de nieuwe situatie is toegang tot een Google account genoeg. De extra beveiligingslaag van een fysiek element valt dus weg.

Vervolgstappen

Om alsnog de veiligheid van je account te waarborgen zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Allereerst is het mogelijk om de nieuwe functie uit te zetten. Hierbij zal de code weer worden aangemaakt en getoond op een enkel device dat je van tevoren moet kiezen (meestal je mobiele telefoon). Een andere optie is om gebruik te maken van een andere authenticator. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Duo Mobile of Authy.

Het is belangrijk om de beveiliging van je online accounts serieus te nemen en regelmatig te evalueren. De veranderingen bij Google Authenticator laten zien dat zelfs een betrouwbare beveiligingsmethode niet altijd zo betrouwbaar blijft als je zou willen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van je accounts te waarborgen. Je kunt gebruik maken van unieke wachtwoorden, een password manager en regelmatig controleren of je e-mailadres en wachtwoorden niet zijn gelekt, bijvoorbeeld via https://haveibeenpwned.com/. Als je besluit Google Authenticator te blijven gebruiken, overweeg dan om de nieuwe functie uit te zetten en/of gebruik te maken van een alternatief. Onthoud: betere beveiliging is altijd beter dan gemak.